”Förnybar energi”- en mycket intressant bok, sträckläst av undertecknad ok

”Förnybar energi”, ett litet uppslagsverk, som ger en bred översikt över den teknik som finns för olika förnybara energikällor och vilka möjligheter det finns att uppfylla samhällets mål. De olika förnybara alternativen behandlas i ett historiskt perspektiv. Kapitelindelningen visar på mångfalden av alternativ; vindkraft, vattenkraft, strömkraft, solvärme, solel, biodrivmedel, geotermisk energi, vågkraft, tidvattenenergi, vätgas, bioenergi.

Boken är en andra upplaga, den första kom ut 2008. På 7 år har det hänt väldigt mycket, vilket redovisas i boken. Trots ett jämförelsevis litet ekonomiskt stöd utvecklas Sverige i rätt riktning. Subventioner per person – Sverige 225 kr, Danmark 943 kr, Tyskland 2665 kr.

När det gäller kostnaderna för omställningen refererar författaren till dansk statistik. Flertalet åtgärder är lönsamma, investeringarna i industrin har ofta en återbetalningstid på max 6-7 år, samtidigt som samhället får väsentliga kostnadsminskningar och exporten av produkter som bygger på teknik inom förnybart ökar.

Bara ett exempel från boken på hur utvecklingen i Sverige gör att uppställda mål ser ut att kunna förverkligas – år 2007 gav vindkraften 1,4 TWh/år, 2013 11,5 år TWh/år och 2014 13,3 TWh/år. Regeringens planeringsram för vindkraft, att vi år 2030 skall ha 30 TWh årlig produktion av vindkraft, ser realistiskt ut.

Uppdateringarna från den tidigare upplagan visar på en liknande utveckling för de olika förnybara alternativen. Innehållet i boken är aktuellt nu, men utvecklingen gör att statistiken ständigt behöver uppdateras.

Boken är avsedd för högskolestudier i energi- och miljöteknik. Den riktar sig även till professionella aktörer inom energi- och samhällssektorn, fördjupningsarbeten på gymnasiet samt den intresserade allmänheten.

Författaren till ”Förnybar energi” är Göran Sidén, tidigare universitetslektor i Energiteknik vid Högskolan i Halmstad.

Carl Olov Persson

Detta inlägg publicerades i 3 a, Hållbart företagande - Energi - Miljö, 8 b, Resensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.