Climeon – brev t Charlotte Becker!

2018-10-14

Stora gravsänkan, Riftdalen k Stora gravsänkan, Riftdalen kan förse Mellanöstern Arabiska Halvön och stora delar av Afrika med all den energi som behövs och ett svenskt företag, företaget CLIMEON kan gå i spetsen.

Företaget Climeon som använder temperaturskillnaden mellan varmt och kallt vatten för att producera el och omvandlar lågtemperaturvärme till el. kan få Afrika att blomma på nytt.

Geotermisk värme i temperaturintervallerna 70- 120 plusgrader och högre nära jordytan finns det gott om på många håll. Där den finns, kan den betraktas som en obegränsad energikälla och eftersom den är ständigt tillgänglig en idealisk basbelastning. Dessutom, den behöver inte kompletteras med ytterligare energilagring, batteriet finns i marken. 

Riftdalen, som sträcker sig från foten av Hermonberget i Libanon ner till Moçambique i Afrikas mitt har förutsättningar att skapa ett välmående Mellanöstern och Östafrika. Den väldiga fördjupning, urholkningen, i jordytan är så ofantlig att man kan se den från månen.

På stora sträckor efter urholkningen finns geologisk värme tillgänglig ända upp till jordytan.

Om vi börjar norr ifrån så handlar det om Israel, Palestina, Syrien och Jordanien. Alla dessa länder har tillgång till en energikälla som inte sinar under de närmaste århundradena. I Förnybar Energi år2016/4 skriver vi om solen som energikällan. Artikeln bygger på idégrunden ”Aldrig mer krig” och bär rubriken ”Energi och Vattenunion” 

Climeons satsning på geotermisk energi är en enklare väg att gå för att få samma resultat. Den geotermiska värmen omvandlas till el och energin används till att avsalta havsvatten från Röda Havet. Det skulle ge obegränsad tillgång till både fossilfri el och sötvatten.

Den israeliske affärsmannen Yitzhak Tshuva har ger en bild av vad som händer om idén förverkligas – En blomstrande öken med konstgjorda sjöar och vattenfall, med kapacitet för hundratusentals turister. Salt och mineraler utvinns medan en del av saltet går tillbaks till havet. Miljoner arbetstillfällen skulle skapas för både Israeler, Jordanier och Palestinier menar Yitzhak Tshuva.

Förutsättningar de bästa på jorden.

Döda havets vattenyta ligger 420 meter under havsytan, med andra ord, fallhöjden och den geotermiska energin ger möjlighet att producera el två gånger, en gång genom omvandling av geotermisk energi till el och en gång genom att ta vara på fallhöjderna i vattensystemet.

Libanon, Syrien, Jordanien, Israel och Palestina skulle få tillgång till el och vatten. En större satsning skulle kunna inkludera Sinaihalvön och Röda Havskusten mot Arabiska halvön och förse länderna där med energi och sötvatten. Ett attraktivt boende och härliga fritidsanläggningar skulle kunna växa fram. En sådan satsning skulle locka investerare från alla länderna i Mellanöstern.

Vi fortsätta söderut genom Röda Havet och hamnar i Eritrea. Där ligger ett område som liknar Jordandalen, och väntar på initiativtagare/projektörer. Söder om kuststaden Massawa finns en sänka, Danakilsänkan, ett av de mest ogästvänliga ställena på jordens yta. En väldig öken på      150 000 kvadratkilometer. Här har marken sjunkit till 120 meter under havsytan. Temperaturen i dalen kan gå upp till glödheta 54 grader Celsius. Marken sig upp till etiopiska höglandet, till svala  1 800 meter över havsytan, med bergstoppar som når så högt som 4 300 meter.

De nomadiserande ”afarerna”, som har sin hemvist i Dalekaliesänkan vandrar över Afrikas Horn, Eritrea, Etiopien och långt in i Afrika, med sina stora hjordar av kameler och kor. På Afrikas Horn kan det se ut som om en liten virvelvind driver genom landskapet men när man kommer närmre molnet visar det sig vara en kreaturshjord som rör upp det redan tunna humustäcket. Marken skalas obarmhärtigt av och berggrunden framträdde allt tydligare.

En satsning på att omvandla värme i jorden till el skulle förändra bilden radikalt. Eritrea och närliggande Djibouti skulle kunna bli ett jordiskt paradis och Afarerna skulle bli de största vinnarna på projektet.

Eftersom det finns obegränsat med geotermisk energi i området skulle det gå bra att utvinna hur mycket elenergi som helst och sedan förse Arabiska halvön med all den energi de behöver. Att dra kablar behöver inte kosta så mycket.

Den stora gravsänkan sträcker sig vidare genom Etiopien där energin kan nyttjas. Ett exempel på hur nära markytan värmen finns är pingstmissionen som tog på sig att förse staden Awasa, 15 mil söder om Addis Abeba med sötvatten. SIDA som var med och finansierade projektet utredde frågan och tog på sig uppgiften att beställa borrutrustning för 60 meter djup borrning. Det visade sig att på redan 6 meters djup blev vattnet så varmt och mineralrikt att man måste bryta borrningen. I stället borrade man en mängd grundare brunnar som tillsammans kunde försörja befolkningen.  Att göra lite djupare brunnar och hämta värme där som omvandlas till el är en utmaning.

Längs hela den stora gravsänkan finns heta källor som bubblar fram ånga och överhettat vatten, ett vittnesbörd om hur det fortfarande kokar och sjuder djupt där nere under jordytan och mindre sprickdalar grenar också ut sig från huvudsänkan, så det finns möjlighet att decentralisera energiutvinningen i områden genom Kenya, Zaire Rwanda, Burundi och Uganda. Även östra Kongo skulle kunna nås av elförsörjning från omvandlad jordvärme.

Detta inlägg publicerades i 3 b, Aktieklubben Hållbar Framtid. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.