Saxat från Aktiklubben Hållbar Framtids Facebooksida

2023-06-19

Vänner!

För ett år sedan skrev jag något jag tyvärr tvingas upprepa ” I år har det gått illa på börsen”, inte för alla men för den som satsat på hållbart. Tyvärr har det knappast rasat färdigt än. ”Rysslands krig, som drabbar en hel värld, ser ut att fortsätta. MR Putin är ju inte lagd åt det diplomatiska hållet, skjuter hellre än för samtal” Krig och kapplöpning om effektivare vapen och mer ammunition kräver ökande utsläpp och varmare klimat. Ur den synpunkten är Putin, Kim Jong-il och allt vad diktatorer heter på väg bort från en hållbar värld.

Det ser illa ut för företagen som satsar på ”hållbar framtid”, i varje fall för dem som bara har Sverige som marknad.  När det gäller företag som satsar globalt är marknaden och utvecklingsmöjligheterna, i det läge mänskligheten befinner sig just, nu enorma.

Sverige och svenskt företagande låg i framkanten på en utveckling mot ett fossilfritt hållbart samhälle. Den svenska politiken stod i samklang med forskning och svenskt företagande och satsade stenhårt på hållbarhet.

Nu har det skett en helomvändning. Klimatförnekarna som styr bakom kulisserna tror inte på fakta.  De talar helt öppet för skrotning av redan genomförda satsningar på förnybart – t.ex. rivning av alla vindkraftverk. För att få sitta kvar på Rosenbad tvingas regeringen driva en politik som ett extremt stödparti kan acceptera. Stödpartiet satsar allt på att dra undan benen för svenska industri, som ligger i framkant på satsningar mot en hållbar framtid.

Uttalanden från regeringens stödparti visar på ett Sverige man inte kan lita på. Förvirringen som skapas skrämmer internationella köpare från att ha med Sverige att göra.   

Problemet är inte i första hand att det finns galna politiker, det har det alltid funnits. Problemet är att politiker som representerar partier vi sympatiserat med sätter sig i beroende ställning till galningarna.

Det har alltid funnits galna politiker men förnuftigare politiker har kunnat hålla dem kort. Under min tid i riksdagen tog vi lite hänsyn till den tidens extremism, Ny Demokrati, men bara i undantagsfall. Först arbetade regeringsunderlaget – M, Kd, Fp och Cp fram förslag till beslut. Sedan föredrogs förslagen för S. Om det blev delvis nej bearbetades förslagen så att S kunde acceptera. Blev det nej, utan reservationer, från S gick frågan vidare till NyD. Blev det nej där också hamnade förslaget i byrålådan. Visst fattades galna beslut, jag skäms för att jag var med och sa ja till ett helt felaktigt förslag, som t.ex. privatiseringen av elnäten, men de värsta förslagen fick ändå aldrig majoritet i riksdagen. I dag är det tvärt om. I dag är det de värsta som styr – om inte regeringskris.

VUEF säger inte ja eller nej till kärnkraft men jag menar, vi behöver ingen ny kärnkraft, Det räcker och blir över om vi lär oss hantera det enorma överskott på energi som naturen erbjuder.

Bara den energi som jorden tar emot från solen under en timme skulle kunna täcka alla människors energibehov under ett år. Vind, vattenkraft, vågkraft, växtkraft som kan omvandlas till bioenergi, spillvärme som kan omvandlas till el. Sedan har vi hettan i jordens inre som det svenska företaget Climeon lärt sig att omvandla till fossilfri el.

Men det blåser inte jämt och solen går i moln och för det gäller det att kunna lagra energi. Där gäller det att hantera naturkrafterna på rätt sätt och framför allt att lagra överskott. Håll ögonen öppna och leta efter företag som satsar på effektiv och miljövänlig lagring av energi. Det handlar om pumpkraft, vätgas, värmelagring …

Vi behöver inte förstöra skapelsens grundstenar och skapa avfall som flyttar tillbaks skapelsen fler hundra gånger längre bakåt i tiden än det funnits människor på jorden.

Nu kommer vi till det verkligt svåra frågan om växande välstånd till alla på vår jord. Det står helt klart, vi kan inte fortsätta på inslagen väg, 3 % tillväxt per år (i många länder betydligt mer) innebär fördubblat uttag av resurser på 25 år, 4-dubbling på 50 och 16 gånger upp om 100 år. Det är en omöjlig utveckling.

Vi har många stora problem att lösa. Genom att satsa på Hållbart företagande är vi med och tar ansvar för utvecklingen.

Vänner!

Ursäkta mig! Det här var ingen rolig midsommarläsning.

Nu när vi är på väg in i en tid där vi kan njuta av sommar och sol kanske vi skall minska ner på analysverksamheten, kanske läsa någon fängslande bok? Vill vi fundera vidare på den verklighet vi lever i så varför inte göra det tillsammans med Stefan Edman som ställer frågor och ger svar i boken ”Bråttom men inte kört”. Människan har försetts med intelligens och förhoppningsvis förnuft och rätt använda mänskliga resurser kan skapa en bra framtid!

Nu blir det lite tystare från min sida men någon dag i veckan, kanske på fredagarna skummar jag av vad som hänt och plockar in det jag finner viktigt på Aktieklubben ”Hållbar Framtids Facebooksida”.

Verkligheten kanske trotts allt har sprungit ifatt politikerna och lärt dem att man måste lyssna till näringsliv och forskare och kanske är vi på väg mot botten av konjunkturen och kan se en begynnande positiv utveckling på kurserna även på företagen som arbetar hållbart och som vi satsar på.

Ha en skön och avkopplande sommarvila!

Carl Olov Persson

Moderator i Aktieklubben Hållbar framtid

Detta inlägg publicerades i 3 b, Aktieklubben Hållbar Framtid. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.